ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες συνήθισαν στο χάος, δεν τους φοβίζει ο Σαμαράς

Οι Έλληνες συνήθισαν στο χάος, δεν τους φοβίζει ο Σαμαράς

H Ελλάδα, σημειώνει σε σημερινή του δημοσίευση το οικονομικό δίκτυο Bloomberg, κατάφερε να εξέλθει από την εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 25%, τριπλασίασε την ανεργία και οδήγησε σε ελλείψεις φαρμάκων. Αλλά ο αγώνας για τα δημοσιονομικά της δεν έχει τελειώσει.

Από τότε που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα έχει αφήσει τη χώρα με άδεια ταμεία, προσθέτει το Bloomberg, η Ελλάδα συνιστά σημείο αναφοράς για ττο διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και ένα πρακτικό πρόβλημα για τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Για τις πλούσιες βόρειες χώρες και τη Γερμανία συγκεκριμένα, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό οικονομικό φάρμακο.

Οι ωδίνες που έχουν υποστεί πολλοί Έλληνες είναι τεράστιες αναφέρει το Bloomberg κι επισημαίνει πως το 2012 οι διαφορές για τα χρέη της χώρας έφεραν την ευρωζώνη στο χείλος της διάλυσης. Ακολούθως ,σημειώνει με νόημα: Αυτή η αίσθηση του κατεπείγοντος δεν υφίσταται πλέον.

Το Δεκέμβριο ο Α. Σαμαράς πήρε ένα ρίσκο με στόχο να ενισχύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το πρόσωπο που όρισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέτυχε δυο φορές να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αν ο κ. Δήμας δεν εκλεγεί και στην τρίτη ψηφοφορία τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και πρώτο κόμμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να διαγράψει ένα μέρος από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας, του οποίου το μεγαλύτερο κομμάτι βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς νομισματικού ταμείου.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, μια προοπτική που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά δεν θορύβησε τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει στο... χάος, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Σχετικές ειδήσεις