ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη φορολογία για το νέο έτος

Τι αλλάζει στη φορολογία για το νέο έτος

Όπως έγραψε το «N», η νέα χρονιά φέρνει περισσότερους φόρους για εργαζόμενους με «μπλοκάκια», αλλά μικρότερη επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στα ενοίκια. Επίσης μειώνεται 30% η έκτακτη εισφορά, διατηρείται το σύστημα συλλογής αποδείξεων, αλλά με μικρότερα ποσά, ενώ απαλλάσσονται από το ΦΠΑ περίπου 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Με τις νέες αλλαγές, που απλώς συντηρούν το καθεστώς άγνοιας και αδυναμίας παρακολούθησης του τι ισχύει κάθε φορά εκ μέρους των φορολογουμένων, χαμένοι είναι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, καθώς στερούνται το δικαίωμα να φορολογηθούν υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί, ενώ κερδισμένοι (αν μπορεί να το πει κανείς...) όσοι θα μεταβιβάσουν από δω και πέρα ακίνητο, καθώς απαλλάσσονται από το 15% του φόρου υπεραξίας, ο οποίος ανεστάλη, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016.


Αναλυτικά:
1. Μπλοκάκια: Τα εισοδήματα από μπλοκάκι τα οποία θα δηλωθούν φέτος στην εφορία, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Έως τώρα ο αμειβόμενος με μπλοκάκι είχε την ευχέρεια να επιλέξει εάν θα φορολογηθεί ως μισθωτός (υπό προϋποθέσεις) ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.
2. Φόρος υπεραξίας: έχει «παγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
3. Έκτακτη εισφορά: Εφαρμοστική εγκύκλιος όμως δεν έχει εκδοθεί. Τα λογιστήρια προφανώς ξέρουν από μόνα τους τι να κάνουν. Με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ολόκληρα ευρώ για όσους έχουν καθαρές αποδοχές πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, ενώ 20 ευρώ το μήνα θα κερδίσουν όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές 40.000 ευρώ.
4. Αποδείξεις: Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συλλέξει κατά το 2014, το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους σε αποδείξεις, έναντι 25% που ίσχυε για το 2013, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και στη νέα χρονιά.
5. Αγρότες: Από φέτος ισχύει η φορολόγηση των αγροτών με λογιστικό τρόπο (έσοδα - έξοδα).Τα κέρδη των αγροτών για τη χρήση του 2014 θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ και όχι με την κλίμακα των μισθωτών, ενώ δεν ισχύει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και η φορολόγηση με πρώτο συντελεστή 22%. όπως ίσχυσε πέρυσι.
6. Ενοίκια: Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έως 12.000 ευρώ, αυξήθηκε από το 10% στο 11%. Παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% (ή 3% εφόσον η κατοικία υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά), οπότε η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται οριακά. Επιπλέον δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου 55%.
7. ΦΠΑ: Από φέτος περίπου 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αμειβόμενοι με μπλοκάκια θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς ΦΠΑ. Εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα αλλά όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ διαμένουν εκτός Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις