ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο γαλλικός Τύπος για το Grexit

Ο γαλλικός Τύπος για το Grexit

Το σενάριο του Grexit και η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου.

«H Ελλάδα ταρακουνά και πάλι τη ζώνη του ευρώ», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, αναφέρει ότι η «Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».

Η Le Figaro φιλοξενεί επίσης δηλώσεις «ανώνυμου συμβούλου» της Γερμανίδας Καγκελαρίου: «Παρά το ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος για μια χώρα, ευφυείς νομικοί θα ξέρουν να βρουν τον τρόπο».

figaro

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να δείξει αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα της ευρωζώνης αλλά τονίζεται ότι αυτή η «μέγιστη πίεση στους Έλληνες ψηφοφόρους δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες» και αναφέρονται δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροτ (SPD) σύμφωνα με τις οποίες «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να αποφύγουμε να προκαλούμε, μέσω δηλώσεων, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, που μπορούν να παρεξηγηθούν».

Σε άρθρο της η Le Monde αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, υπό το βλέμμα του Βερολίνου, και σχολιάζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον εκλεγεί για να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει εξηγώντας τους λόγους:

«Πρώτον, γιατί τα στελέχη του δεν έχουν καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε ανάλογη εμπειρία διαπραγμάτευσης με ξένους αξιωματούχους.

Δεύτερον, επειδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θέμα ταμπού στην Ευρώπη και τρίτον, γιατί το τέλος στη λιτότητα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει εφικτό από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες».

1

Σχετικές ειδήσεις