ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκαμψη και σταθερότητα βλέπει ο Χαρδούβελης

Ανάκαμψη και σταθερότητα βλέπει ο Χαρδούβελης

Τη γνωστή κυβερνητική πλατφόρμα, σύμφωνα με την οποία η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ συνέδεσε κάποιες από τις εκροές με φορολογικές πληρωμές. Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Ο υπουργός στη συνέντευξή του υπογράμμισε πως η πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι καταθέτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη η αρχή και θα πρέπει η συμπεριφορά των καταθετών να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές και πως από τότε οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί.

Σχετικές ειδήσεις