ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα διεκδικεί ελάφρυνση του χρέους

Με ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα διεκδικεί ελάφρυνση του χρέους

H Eλλάδα χρειάζεται μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει απερίφραστα ο Φιλίπ Λεγκραίν, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο από το 2011 έως το 2014.

To άρθρο Λεγκραίν, δημοσιεύεται στο Foreign Policy κι έχει τίτλο «Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επισημαίνει ο Λεγκραίν, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ακροαριστερός για να αντιληφθεί πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσει η Ελλάδα αυτό το στόχο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Πολλοί φοβούνται πως τυχόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά το χρέος και τη λιτότητα, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Όμως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να μην αποτελέσει συμφορά για την Ευρώπη. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να είναι το αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε το 2009. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει στη χώρα.

Οι Έλληνες έχουν υποφέρει έξι χρόνια λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, με τα εισοδήματα να καταρρέουν και την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν πως οι Έλληνες έχουν την απόλυτη ευθύνη για όσα έχει βιώσει η χώρα καθώς και για το ότι η αυστηρή λιτότητα που τους επιβάλλεται, αποδίδει καρπούς. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο απερίσκεπτος δανεισμός των Ελλήνων χορηγήθηκε από τους επίσης απερίσκεπτους δανειστές της χώρας, όπως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, που δάνειζαν πάρα πολλά, πολύ φθηνά...

Από το 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, το χρέος ανήλθε στο 130% του ΑΕΠ. Από τότε έπρεπε να διαγραφεί το ελληνικό χρέος. Αν αυτό είχε συμβεί από τότε, η λιτότητα που θα είχε επιβληθεί στους Έλληνες δεν θα ήταν τόσο αυστηρή.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά θέμα δικαιοσύνης, αλλά αφορά ζήτημα οικονομικής αναγκαιότητας, προσθέτει το άρθρο. Ότι και να σκέφτεται κανείς για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρώπη είναι δικαιολογημένο.

Παρά την προπαγάνδα των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η αλήθεια είναι μια: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αφήσει πίσω της την κρίση. Το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ και - όσο η Ελλάδα βρίσκεται δέσμια του αποπληθωρισμού - δεν μπορεί να μειωθεί.

Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση. Ο στόχος για βιώσιμη ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η αγορά εργασίας δεν μπορεί να πάρει μπροστά. Οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πραγματοποιούν επενδύσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και μια ακόμη αλήθεια: Παρά τη διαρκή συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, προτεραιότητα μέχρι στιγμής ήταν οι περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η διαφθορά καλά κρατεί και οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους. Μια επανεκλογή του Αντώνη Σαμαρά δεν θα αλλάξει τίποτα από όλα αυτά. Κανείς δεν ξέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ - που δεν έχει δοκιμαστεί - πως θα αντιδράσει και πως θα συμπεριφερθεί αν γίνει κυβέρνηση. Σίγουρα οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των συντάξεων μοιάζουν μη ρεαλιστικές.

Αλλά στο ζήτημα του χρέους, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα. Εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σκεφτόταν ορθώς και με σοφία, θα έπρεπε να προσφέρει στην Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους της, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Η Μέρκελ θα έπρεπε να γνωρίζει πως εάν το ευρώ καταρρεύσει, η Γερμανία θα κατηγορηθεί... Αλλά η Καγκελάριος αποκλείεται να συναινέσει σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επομένως η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, απειλώντας με μονομερή χρεοκοπία. Οι γερμανικές απειλές περί εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ είναι μπλόφα.

Η Μέρκελ δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα να στερήσει από τους Έλληνες το νόμισμά τους... Η ασφαλής επιλογή του Αντώνη Σαμαρά θα καταδικάσει σε διαρκή μιζέρια την Ελλάδα..., καταλήγει ο Φιλίπ Λεγκραίν.

Σχετικές ειδήσεις