ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές εξαγγελίες Τσίπρα για την οικονομία

Σημαντικές εξαγγελίες Τσίπρα για την οικονομία

Η οικονομία όπως είναι φυσικό αποτέλεσε τον κορμό της χθεσινής (12/1/15) συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Star και το Νίκο Χατζηνικολάου. Από τη συνέντευξη αυτή σταχυολογούμε μερικές κομβικές απαντήσεις του για την οικονομία:

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς χαρακτήρισε «παρανοϊκούς» όσους σκέπτονται τέτοιες επιλογές.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο θα ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, αλλά και ρήτρα ανάπτυξης. «Μαξιμαλιστικός στόχος μας να διαγράφουμε πάνω από 60% του χρέους, να επιτύχουμε μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.


Δεν ήταν ιδιαιτέρως σαφής, όμως, όταν χρειάστηκε να απαντήσει εάν θα δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι η παραμονή στο «ευρώ με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».


Μεγάλες ελπίδες έδωσε σε μικρομεσαίους της αγοράς, όταν υποστήριξε την άποψη ότι η ένταξη στο καθεστώς των εκατό (ή περισσότερων, όπως είπε) δόσεων, θα σημαίνει λήψη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τους συνεπείς, κάτι αυτονόητο και λογικό, που όμως σήμερα δεν ισχύει.


Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για τις καταθέσεις των Ελλήνων, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι κινδύνων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία.


Αξιοσημείωτη ήταν η θέση που πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία, καθώς είπε ότι σκοπός του είναι να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα δίκαιο και προοδευτικό, όπως το χαρακτήρισε, φορολογικό σύστημα με προοδευτικούς συντελεστές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών, που δεν θα αλλάζει συνεχώς. «Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι χαμηλός για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Σημασία δεν έχει να αυξήσουμε τη φορολογία, αλλά και να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή...

Πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία περιουσιολογίου, όχι για να φορολογήσουμε τους πίνακες και τα τιμαλφή, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ένα database για το πόθεν έσχες», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα επαναφέρει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους, θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις ούτε σε κύριες, ούτε σε επικουρικές συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις