ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στην ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου

Τέλος στην ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου

Σε δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, μετά την πτώση που σημείωνε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 15/1/15. Ως αιτία της αναστροφής πορείας το πρακτορείο αναφέρει την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου, αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς "Swiss Market Index" καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Σχετικές ειδήσεις