ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: δίνει 80% για συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα

JP Morgan: δίνει 80% για συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα

Πιθανότητα 80% για συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα δίνει η JP Morgan σε τελευταία έκθεσή της, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη, οι τράπεζες θα ανακάμψουν αλλά έως ότου γίνουν αυτά αναμένεται να κυριαρχήσει η μεταβλητότητα.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Πιθανότητα 20% δίνει η JP Morgan στο σενάριο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εν συνεχεία, δίνει ίσες πιθανότητες στο να υπάρξει εν τέλει συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, και στο ενδεχόμενο Grexit και αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Στη διαμόρφωση εκλογικών σεναρίων προχώρησε στην τελευταία της έκθεση η JP Morgan στην οποία υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε underweight λόγω των ρίσκων που συνδέονται με τις εκλογές.


Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητες 55%, θα οδηγήσει σε αρχικά αρνητική αντίδραση. Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει έντονα, καθώς η αγορά θα επιχειρεί να προεξοφλήσει πιο επιθετικά ενδεχόμενα.


Η επικράτηση της Ν.Δ. ή η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με την JP Morgan στο οποίο η τράπεζα δίνει πιθανότητα 45%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ιδιαίτερα θετική αντίδραση από την αγορά, με ράλι ανακούφισης στις τράπεζες, με επιστροφή των τίτλων στα επίπεδα του β΄ τριμήνου του 2014.


Στην έκθεσή της η JP Morgan αναφέρει ότι αν και ο τραπεζικός κλάδος έχει υποαποδόσει σημαντικά, δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, δεδομένου του πτωτικού ρίσκου από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, που φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή.


Ο οίκος υπογραμμίζει ακόμη ότι το σενάριο Grexit συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

Πιθανή ευκαιρία για τις τράπεζες τα ομόλογα
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ίσως είναι επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν συνυπολογιστεί το βασικό σενάριο της JP Morgan, σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση με τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.


Μια τέτοια συμφωνία, σημειώνει, θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αλλά και μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Με βάση αυτό το σενάριο, τα senior ομόλογα των τραπεζών αναμένεται να επιστρέψουν σε επίπεδα αντίστοιχα του Q4 του 2014.
Αν και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, τα τραπεζικά ομόλογα δείχνουν ελκυστικά, ο οίκος αναμένει ακόμη χαμηλότερα «σημεία εισόδου» μετεκλογικά, σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις