ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελβετικό νόμισμα και η τετράγωνη λογική των αγορών

Το ελβετικό νόμισμα και η τετράγωνη λογική των αγορών

Αιφνιδιασμένη η Ευρώπη, άκουσε χθες την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να αποσύρει την ελάχιστη ισοτιμία του νομίσματός της προς το ευρώ.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι η Ελβετία αποφάσισε την προστασία της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας της και την αντιμετώπιση των προσδοκιών πληθωρισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματικός κύκλος της χώρας πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του, και ότι το τεχνητά αδύναμο ελβετικό φράγκο οδηγούσε σε περαιτέρω διόγκωση της ήδη ισχυρής αγοράς ακινήτων, ενώ με την πρόσδεση του φράγκου στο ευρώ, ουσιαστικά εκχωρούσε την ελβετική νομισματική πολιτική στα χέρια του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με άλλα λόγια, η Ελβετία έκανε χθες μια κίνηση στρατηγικής ανάπτυξης της ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε χώρες όπως η Ιαπωνία ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία απαιτεί να επιτραπεί στην εγχώρια (ελβετική εν προκειμένω) αγορά να ορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Ελβετία αντιμετώπισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου φράγκου μέσω της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και ενός εκτεταμένου τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ιαπωνία διαχειρίστηκε το ισχυρό γιεν, εξάγοντας το πρόβλημά της σε άλλες χώρες. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας είναι απολύτως λογική και ανοίγει παράθυρο ελπίδας στις αγορές και τα χρηματιστήρια, δεδομένου ότι η αποδοχή των ανοδικών και πτωτικών φάσεων του επιχειρηματικού κύκλου με βάση τις πραγματικές επιδόσεις της αγοράς κι τις προοπτικές της, αποτελεί την πιο σίγουρη οδό για επιστροφή των μέσων τιμών σε καλύτερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχτηκε τα νέα απροετοίμαστη και ανοχύρωτη, μια μόλις εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί κι επισήμως η ποσοτική χαλάρωση.


«Η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα βαθαίνει το πείραμα της Ελβετίας με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική» δηλώνουν αναλυτές της J.P. Morgan, εξηγώντας ότι η Τράπεζα ελπίζει ότι αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να βλέπουν το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην ελβετική οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις