ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα: Οι αριθμοί ευημερούν- Οι Έλληνες εξαθλιώνονται...

Πρωτογενές πλεόνασμα: Οι αριθμοί ευημερούν- Οι Έλληνες εξαθλιώνονται...

Το μόνο τεχνητό πλεονέκτημα που ως τέτοιο χαρακτηρίζεται απλά και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς, το οποίο έχει και... ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι η ευημερία των αριθμών του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ένα... πλεόνασμα που έχει «χτιστεί» πάνω στην απώλεια εισοδημάτων για την πλειοψηφία των πολιτών, για να πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες και να... χαίρονται η Μέρκελ και οι δανειστές. Αν και αυτούς τους αριθμούς, που συχνά πυκνά παρουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς ως μέγιστο επίτευγμα της μνημονιακής πολιτικής, που έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των Ελλήνων, το αμφισβητούν ακόμα και οι ίδιοι οι «χρηματοδότες» της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στο 1,416 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.209 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.794 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 47.104 εκατ. ευρώ, από 46.630 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.152 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, διαμορφώθηκαν σε 49.590 εκατ. ευρώ, από 57.797 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 1.416 εκατ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όσα πρωτογενή πλεονάσματα και αν παρουσιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα κατορθώσει να αντιστρέψει τη σκληρή πραγματικότητα για την εικόνα που σήμερα κυριαρχεί στις τάξεις των Ελλήνων. Της οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών της Ελλάδας, για τη διαμόρφωση μιας -πραγματικά- εικονικής «αριθμητικής» και μόνο, πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και υστέρηση εσόδων

Πρωτογενές πλεόνασμα αναξιοπιστίας

ΣΕΒΕ: Η κυβέρνηση δυσχεραίνει τη ρευστότητα

Σχετικές ειδήσεις