ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 997 εκατ. ευρώ), αυξημένο κατά 244 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο που είχε καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό των καθαρών τρεχουσών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων να παρουσιάσει μικρό έλλειμμα τον Νοέμβριο, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2013.

Παράλληλα, μικρή αύξηση σημειώθηκε στο εμπορικό έλλειμμα και στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Οι μεταβολές αυτές αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, ενώ το εμπορικό έλλειμμα χωρίς καύσιμα και πλοία δεν παρουσίασε μεταβολή

Σχετικές ειδήσεις