ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωμή παρέμβαση Μέρκελ στην ΕΚΤ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης

Ωμή παρέμβαση Μέρκελ στην ΕΚΤ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης

Σε μια ωμή παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα Τετάρτη, 21/1/15 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία αν και θύμισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη στην λήψη αποφάσεων, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να μην στείλει σήματα που θα υπονομεύσουν την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό είναι ίσως το τελευταίο επεισόδιο σε μια διαρκή και εκτεταμένη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Μέρκελ εναντίον του Ντράγκι και της στρατηγικής της ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόκειται για μια σφοδρή σύγκρουση, πολλές πτυχές της οποίας έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η οποία έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Με την ποσοτική χαλάρωση, ουσιαστικά αμφισβητείται η εμμονή του Βερολίνου στην πολιτική της λιτότητας, ως της μόνης που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο.

«H EKT δεν έχει αποφασίσει ακόμα» ανέφερε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις πως η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αύριο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Έχουν ακουστεί πολλές φήμες για αυτό» πρόσθεσε.


«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι είπα την Δευτέρα το βράδυ, ότι είναι σημαντικό για εμένα, ως πολιτικό, να μην δημιουργηθεί η εντύπωση πως περιορίζεται η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για πιο στενή οικονομική συνεργασία στις χώρες της ευρωζώνης» υποστήριξε.
«Αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε για όλα τα υπόλοιπα» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις