ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Βενιζέλου με την ΟΤΟΕ

Συνάντηση Βενιζέλου με την ΟΤΟΕ

Με το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε πριν λίγο σήμερα Πέμπτη, 22/1/15 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά το τέλος της συνάντησης, ακολούθησαν οι δηλώσεις του και οι απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ είναι ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο συνδικαλιστικό όργανο. Είχαμε μια συζήτηση γιατί το ζήτημα των τραπεζών είναι δυστυχώς και πάλι στο επίκεντρο. Παρ' ότι έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιημένο, ένα τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία αντοχής υπό ακραίες συνθήκες που πέρασαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εν τούτοις υπάρχει και πάλι θέμα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω του πολιτικού κλίματος.

Εμείς χαιρόμαστε γιατί η ΕΚΤ χθες πήρε μια απόφαση, έστω προσωρινή για τις επόμενες 15 μέρες, σε σχέση με τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα από το μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζει τώρα η ΕΚΤ για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει λίγα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, μηδαμινά σε σχέση με τον όγκο των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση της ΕΚΤ γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις σε σχέση με τα περιβόητα spreads, σε σχέση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.


Κι επειδή στόχος μας είναι η επάνοδος στην ομαλότητα, η έξοδος από το μνημόνιο, η επάνοδος στις αγορές, θέλουμε αυτό να υποβοηθηθεί γιατί το αξίζει η χώρα, το αξίζει ο ελληνικός λαός. Το αξίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι που περιμένουν από τη ρευστότητα και τις επενδύσεις να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη σας ποιος θα μπορούσε να είναι λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας;
Ευ. Βενιζέλος: Λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει. Διότι μια χώρα πρέπει να είναι είτε φυσιολογικά στις αγορές, είτε σε πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στην τεχνητή παράταση του μνημονίου καθ' οδόν προς τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα χωρίς καθυστερήσεις. Δεν είναι σωστό η Ελλάδα να παραμένει όμηρος του μνημονίου λόγω πολιτικής αδυναμίας ή αμηχανίας, αλλά δεν είναι και σωστό η Ελλάδα να μείνει χωρίς θώρακα και ο θώρακας είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή.

Δημοσιογράφος: Οι καταθέσεις είναι προστατευμένες;

Ευ. Βενιζέλος: Οι καταθέσεις είναι απολύτως προστατευμένες γιατί υπάρχει κοινοτικό πλαίσιο εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών για την προστασία των καταθέσεων και στόχος μας είναι -μετέχουμε στην πανευρωπαϊκή συζήτηση- να υπάρξει στο μέλλον και πανευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας των καταθέσεων. Σημασία έχει όμως να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις καταθέσεις, τη ρευστότητα, για να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία και άρα να βοηθήσουμε όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Σχετικές ειδήσεις