ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόιτερς: Βλέπουν πτώση των αγορών, γιατί η Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα

Ρόιτερς: Βλέπουν πτώση των αγορών, γιατί η Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα

Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο σήμερα καθώς η Ελλάδα απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Αρνητικό έδαφος προϊδεάζουν για τις ευρωπαϊκές αγορές οι αναλυτές σύμφωνα με το Ρόιτερς. Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX υπολογίζεται ότι στο άνοιγμα της συνεδρίασης θα καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% ενώ αρνητικά θα ανοίξουν και οι λοιπές αγορές των χωρών της ευρωζώνης. Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο τονίζει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι θα σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας "φέρνει την Αθήνα σε αντιπαράθεση με τους διεθνείς δανειστές".
"Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση που αντιτίθεται στους όρους διάσωσης που θέτει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" σχολιάζει το Ρόιτερς.

"Οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος" προσθέτει το Ρόιτερς και συνεχίζει: "Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές περιμένουν ότι ο Τσίπρας τελικώς θα κάνει υποχωρήσεις για να αποφύγει το αποκαλούμενο "Grexit".
Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώθηκε στα 1,1098 δολάρια για κάθε ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,3% ενώ οι επενδυτές, όπως υπογραμμίζει το Ρόιτερς, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο 30ετες κρατικού ομόλογου των ΗΠΑ, του οποίου η απόδοση μειώθηκε στο 2,33%.
Όσο για το αντίστοιχο 10ετες κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, η απόδοσή του υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,759%.
Αντίθετα, ανοδικά κινείται το ελβετικό φράγκο με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φτάνει στο 0,876 ενώ και το γεν ανέβηκε με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 117,60 γεν.

Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, το ενιαίο νόμισμα είχε δεχθεί και άλλο ένα χτύπημα την προηγούμενη εβδομάδα "με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων".

Σχετικές ειδήσεις