ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mαζεύουν τις απώλειες οι αγορές στην Ευρώπη

Mαζεύουν τις απώλειες οι αγορές στην Ευρώπη

Περιορισμένες είναι οι αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών

. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση, αλλά σταδιακά απορρόφησαν τις απώλειες και κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν μόνον οριακά, με μεγαλύτερη την άνοδο της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατά 22 μονάδες βάσης στο 8,99%. Το ευρώ, που υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάτω από τα 1,11 δολάρια, έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 1,12 δολαρίων, αλλά κινείται κοντά σε χαμηλό 11 ετών.
Το ευρώ είχε υποχωρήσει σημαντικά και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, λόγω της ανακοίνωσης του προγράμματος μαζικών αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό βοήθησε να εκτονωθεί ο φόβος μίας νέας αστάθειας στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, και επομένως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, στήριξε επίσης το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο 0,22%. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,53% , ενώ των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,39% και 2,26%, αντίστοιχα. Αυξημένη ήταν ή ζήτηση για τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 0,30%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015