ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με δημοσιεύματα περί μυστικής συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών

Αλαλούμ με δημοσιεύματα περί μυστικής συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αποκαλυπτικό της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica προκαλεί συζητήσεις, κάνοντας λόγο για μυστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για αλλαγή των όρων του δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας υπάρχει ήδη μία μυστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, για το οποίο ναι μεν δεν υπάρχει κούρεμα, ωστόσο αλλάζουν οι όροι της αποπληρωμής του.

Η La Repubblica μιλάει για μία διμερή συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει το πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους έως το 2020 και επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2057.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, μέχρι το τέλος του 2020, η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει μόνο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πολλοί θεωρούν αδικαιολόγητη τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, καθώς τα στοιχεία του δανείου, στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι τα ίδια που προβλέπονται στις συμβάσεις, τόσο του διακρατικού δανείου των 53 δισ. ευρώ του 2010, όσο και στο δάνειο του EFSF, χωρίς αλλαγές ή νέες μυστικές συμφωνίες.

Τα δύο δάνεια, στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, αποπληρώνονται αντίστοιχα το 2040 και 2057, όπως προβλέπουν εξαρχής οι συμβάσεις.

«Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες» επιβεβαίωσε απερχόμενο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, το πρώτο σαφές μήνυμα από Βερολίνο, σχετικά με μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος ήρθε δια στόματος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε πως κούρεμα του χρέους δεν υφίσταται, δηλώνοντας και την έκπληξή της για το πώς προέκυψε τέτοιο θέμα στην ατζέντα.

Σχετικές ειδήσεις