ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Βαρουφάκη – Σαπέν στο Παρίσι

Συνάντηση Βαρουφάκη – Σαπέν στο Παρίσι

Να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους ηγέτες στην ευρωζώνη, ιδίως με την κυβέρνηση της Γερμανίας, είναι ο στόχος της Γαλλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επιβεβαίωσε μάλιστα ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει το σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη νότια Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαπέν.

Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης, ανέφερε ο Σαπέν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους».

«Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε ακόμα.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι έχει διαμηνύσει πως είναι ανοικτό σε συνομιλίες προκειμένου να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 12η Φεβρουαρίου.

Το ζητούμενο είναι «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα», ανέφερε ο Σαπέν.

Η Γαλλία — η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης — έχει και η ίδια αθετήσει επανειλημμένα προθεσμίες για την τιθάσευση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων εντός των ορίων που έχουν προσδιοριστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καλώντας εδώ και καιρό η έμφαση να μεταφερθεί στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.

Ο Γ. Βαρουφάκης «επιθυμούσε να έλθει να με συναντήσει, θα τον δω την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι ήδη είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι έτοιμοι για την έναρξη μιας συζήτησης με την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόβλημα του χρέους της, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιμένει να υπάρξει μια σύγκρουση με τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι η διαγραφή χρέους δεν είναι λύση για την Ελλάδα, αλλά και ότι οι δεσμεύσεις της Αθήνας για το χρέος πρέπει να τηρηθούν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι.

«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν οδεύουμε προς μια σύγκρουση... Η τήρηση των δεσμεύσεων οι οποίες έχουν αναληφθεί, ο σεβασμός της ψήφου των Ελλήνων—ανάμεσα σε αυτά τα δύο, πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Θα βρούμε λύση. Οφείλουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας εν μέρει δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σε γαλλικά ΜΜΕ.

Σχετικές ειδήσεις