ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή ευθύνη, Ελλάδας κι Ευρώπης, βλέπει ο Κερέ

Διπλή ευθύνη, Ελλάδας κι Ευρώπης, βλέπει ο Κερέ

«Υπάρχει μια διπλή ευθύνη: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς είμαστε ένα σύνολο με κοινές προθέσεις και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, έστω και αν βασίζεται σε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα», δήλωσε στην Κοριέρε ντελα Σέρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφοροι συντελεστές» και εξηγεί:

«Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του Δημοσίου που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του 2010, δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην επέκταση της λήξης τους. Θα ήταν σαν να δίναμε δάνειο σε μια χώρα, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Αθήνα, η απόφαση δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας».

Το στέλεχος της ΕΚΤ επιμένει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, που, πάντως, όπως λέει, μπορεί να είναι διαφορετικές από τη στιγμή που εξελέγη νέα κυβέρνηση:

«Οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, πρέπει να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ... Θα υπάρξουν, πιθανώς, διαφορετικές μεταρρυθμίσεις από εκείνες που προβλέπονταν, από τη στιγμή που εξελέγη νέα κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να δείξουμε συνοχή: Η χώρα χρειάζεται ακόμη μεταρρυθμίσεις».

Σχετικές ειδήσεις