ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Από την Ευρώπη ζητάμε έξι μήνες

Βαρουφάκης: Από την Ευρώπη ζητάμε έξι μήνες

Λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Γιάννης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας ζητά από την Ευρώπη ένα περιθώριο έξι μηνών.

«Από την Ευρώπη ζητάμε έξι μήνες. Θα δείτε, τα κεφάλαια θα επιστρέψουν. Αν η Ελλάδα αποτύγχανε, δε θα υπήρχε κανένα χρέος για να αποπληρωθεί. Εμείς επιθυμούμε διαφάνεια, συνεργασία και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε προτάσεις διαφορετικές από τη δική μας», τόνισε αρχικά ο νέος υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο μας. Ζητούμε τέσσερις, το πολύ έξι εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα μία συμφωνία-γέφυρα μέχρι τις αρχές του Ιουνίου. Σε εκείνο το σημείο τα κεφάλαια θα επιστρέψουν. Για να αναδομήσουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την Ευρώπη ως έναν τόπο δανειστών και οφειλετών. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ελλάδα αποτύγχανε, τότε δε θα υπήρχε κανένα χρέος για να αποπληρωθεί. Εμείς επιθυμούμε διαφάνεια, συνεργασία και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε προτάσεις διαφορετικές από τη δική μας.

Πρέπει να έχουμε τον χρόνο για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στη Βουλή και αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο ότι το εκλογικό θα συμπίπτει με το κυβερνητικό. Θα μεταρρυθμίσουμε την γραφειοκρατία, θα αντιμετωπίσουμε την διαφθορά, την φοροδιαφυγή. Αυτό που έγινε ή δεν έγινε μέχρι τώρα δεν εξαρτάται από εμάς. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ευθύνες γύρω από το έλλειμμα, ενώ σχετικά με την μείωση του χρέους πολλά εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντάκτης της εφημερίδας σχολιάζει στο άρθρο του τις στυλιστικές επιλογές του Έλληνα υπουργού τον οποίο παρομοιάζει με παίκτη πόκερ, έτοιμο να τα παίξει όλα για όλα σε ένα καλό «χέρι».

Σχετικές ειδήσεις