ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμενόμενο «φρένο» στο ράλι του Χρηματιστηρίου

Αναμενόμενο «φρένο» στο ράλι του Χρηματιστηρίου

Αναμενόμενο ήταν το «φρένο» στο διήμερο (Δευτέρα 2/2 και Τρίτη 3/2/15) ράλι του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έφτασε να σβήσει όλες τις ζημιές των προηγουμένων συνεδριάσεων του 2015.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη, 4/2/15 η ελληνική χρηματαγορά άνοιξε με μια διόρθωση της τάξεως του 2%, επιβεβαιώνοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι για το Χρηματιστήριο μια εύθραυστη περίοδος, μέσα στην οποία μπορούμε να δούμε εκρηκτικές ανόδους, όπως η χθεσινή ή ελεύθερες πτώσεις, όπως η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2015.

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές: Αυτή την περίοδο, η οικονομία -και ειδικότερα η χρηματαγορά- κινείται στους ρυθμούς της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι «βαριές» μετοχές, ειδικά οι τραπεζικές, έφτασαν τις ημέρες των εκλογών σε χαμηλά τετραετίας, ακόμα χαμηλότερα κι από τις αποτιμήσεις τους την περίοδο των διπλών εκλογών του 2012. Σε αυτά να προσθέσουμε την εξάρτηση των τραπεζών για ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αδυναμία έκδοσης ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Εξίσου λογική ήταν η διόρθωση που συντελέστηκε χθες και προχθές, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές για αλλαγές στον τραπεζικό χώρο, με αρχή τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και με συνέχεια την αναβολή αποδέσμευσης των θυγατρικών τους, δείχνουν το πεδίο των αλλαγών και προσδιορίζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση αναμένουμε και στ πεδίο των ομολόγων. Οι πιέσεις στις λήξεις τυο αμέσως επόμενου διαστήματος, όπως η τριετία και η πενταετία, πρόωρα εκτόξευσαν τις αποδόσεις στο 20% και στο 15,4%, αλλά χθες μειώθηκαν αισθητά στο 16% και στο 13%. Ωστόσο, στις 23 Ιανουαρίου κυμαίνονταν στο 10% και στο 9% αντίστοιχα, οπότε υπάρχει δρόμος ακόμα για την επιστροφή σε πιο ομαλά επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις