ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα και οι Πορτογάλοι λένε όχι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ακόμα και οι Πορτογάλοι λένε όχι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ποια είναι η διαφορά Ελλάδας και Πορτογαλίας; Στη χώρα μας, αντί να προχωρήσουμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουμε τη δομή και την παραγωγική λειτουργία της οικονομίας μας, οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η κυβέρνηση Σαμαρά, κατά τα τελευταία 4 χρόνια επιχείρησε να εφαρμόσει πιστά ένα αποτυχημένο πρόγραμμα διάσωσης, να δαιμονοποιήσει τους δανειστές μας και να δίνει στην κοινή γνώμη εξετάσεις δήθεν "ενόχλησης" στα λόγια από τα άδικα μέτρα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε.

Την ίδια περίοδο, η Πορτογαλία, ευρισκόμενη επίσης σε δεινή θέση και σε μεγάλη ύφεση, με σοβαρά προβλήματα στη δομή της δικής της οικονομίας, ακολούθησε τον εντελώς διαφορετικό δρόμο από εκείνον του Α. Σαμαρά: Όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle, η Λισαβόνα προχώρησε σε περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και έκτακτες εισφορές, ιδιωτικοποιήσεις, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν άφησε κανένα «εργαλείο» που ζήτησε η τρόικα αναξιοποίητο προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Σήμερα, σιγά- σιγά η Πορτογαλία βγαίνει από την κρίση: Το χρέος της κινείται στο 130% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 13% και οι πρώτες ενδείξεις επανεκκίνησης της παραγωγικής της βάσης είναι πια ορατές. Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πόρτο, αναφέρει: «Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ ας το κάνει. Αν δεν θέλω να είμαι μέλος σε ένα κλαμπ μπορώ να αποχωρήσω». Παρόμοια άποψη έχουν και απλοί άνθρωποι στην αγορά Μπολάιο της πόλης: «Όχι, να μην γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και εγώ πρέπει να επιστρέψω κάθε σεντ. Να πληρώσουν επομένως και οι Έλληνες όσα χρωστούν», προσθέτει μια πωλήτρια ιχθυοπωλείου.

Σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια περπατά αυτές τις μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να πείσει για την πολιτική της, ηγέτες και λαούς με τους οποίους έχουμε αποφασίσει να πορευθούμε από κοινού...

Σχετικές ειδήσεις