ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσει η Ευρωζώνη

Nomura: Μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσει η Ευρωζώνη

«Όποια κι είναι η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων, η Ευρωζώνη θα απαιτήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις» εκτιμά η Nomura, σε νέα 11σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Greece - Italian President».

«H αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης δεν έχει ακόμη φτάσει, ας μην ξεγελιούνται ορισμένοι», διαμηνύει επίσης η επενδυτική τράπεζα η οποία ταυτόχρονα προβλέπει διατήρηση της μεταβλητότητας στα ελληνικά assets για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο πλευρές θα επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να κατορθώσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση από την τρόικα, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα είναι επίπονες», προειδοποιεί η Nomura.

Αυτό που δεν πρέπει να αγνοεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί η Nomura, είναι το εξής:

Όποια κι είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, η Ευρωζώνη θα απαιτήσει ούτως ή άλλως μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα.

Όπως προσθέτει η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη νέα συμφωνία και τη νέα σχέση που οραματίζεται με την Ευρώπη, ωστόσο καίρια ζητήματα χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

- Σε περίπτωση ενός νέου, ευρωπαϊκού προγράμματος, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

- Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μεταρρυθμίσεις, κατόπιν της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, πως θα γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη.

Σχετικές ειδήσεις