ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα για αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από τον Τσαρλς Νταλάρα

Κάλεσμα για αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από τον Τσαρλς Νταλάρα

Όπως ισχυρίστηκε ο πρώην διαπραγματευτής για το ελληνικό χρέος, εκτός από την χαλάρωση την οποία θεωρεί απαραίτητη, θα πρέπει αφενός να μειωθεί η τιμή του επιτοκίου στο πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ, αφετέρου να δοθεί ευρεία υποστήριξη ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ.

«Το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να παραχθεί υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι πώς να αναπροσανατολιστεί το πακέτο από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν προχωρήσει με πολύ ταχύ ρυθμό και έγιναν αυτοκαταστροφικά. Η Αθήνα πρέπει να έχει περισσότερη συμμετοχή στον σχεδιασμό του προγράμματος», τονίζει χαρακτηριστικά ο Νταλάρα και σημειώνει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι στόχοι αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης αντί να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για να υπολογίσει τις επιθυμητές απώλειες του επίσημου τομέα.

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη από την ΕΚΤ, ο Νταλάρα υποστηρίζει ότι ««οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες, όχι λόγω κακοδιαχείρισης αλλά διότι η κεφαλαιακή τους βάση διαβρώνεται λόγω φόβων χρεοκοπίας. Υπάρχει ένας ουσιώδης κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν υποστήριξης.

Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν υποχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα οπισθοδρομήσει πίσω στην ολιγοπωλιακή οικονομική δομή».