ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβιβαστική λύση βλέπει και η Credit Agricole

Συμβιβαστική λύση βλέπει και η Credit Agricole

Ο συμβιβασμός αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό μείγμα επιμήκυνσης της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, μείωσης επιτοκίων, δημοσιονομικής «χαλάρωσης» και δομικών μεταρρυθμίσεων, εκτιμούν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

«Ευτυχώς, μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα κοινό έδαφος με την τρόικα στο πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων και της μάχης κατά της φοροδιαφυγής» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένων των πολιτικών και οικονομικών επιπλοκών τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι η δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να ενισχύσει και όχι να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δίνοντας ώθηση στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και, εν τέλει, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως λένε, το βασικό αυτό σενάριο είναι εξαιρετικά ευάλωτο απέναντι σε ένα ενδεχόμενο αρνητικό σοκ ανάπτυξης, εμπεριέχοντας και υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Credit Agricole επισημαίνει παράλληλα ότι ο νέος υπουργός Οικονομικός, Γ. Βαρουφάκης, έχει υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, εγκαταλείποντας επίσης την πρόταση για «κούρεμα» χρέους.

Σχετικές ειδήσεις