ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παναγιώτης Λαφαζάνης: 300 κιλοβατώρες επιπλέον στις φτωχές οικογένειες

Παναγιώτης Λαφαζάνης: 300 κιλοβατώρες επιπλέον στις φτωχές οικογένειες

Νέα ενεργειακή στρατηγική με φθηνό κόστος ενέργειας και σημαντικό ρόλο του δημόσιου τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - Εξαγγελίες για επιπλέον 300 κιλοβατώρες στις φτωχές οικογένειες.

«Στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης.

Για να επιτευχθούν αυτά, τόνισε ο υπουργός, έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας. Μάλιστα επεσήμανε ότι «δεν ξεχνάμε την σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank». «Θα εξεταστούν», δεσμεύθηκε.

Παράλληλα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι θα υπάρξει «πλήρης στήριξη και προάσπιση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε:

α) την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και
β) την διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό

-θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-ακυρώνεται ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, σταματά κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, σταματά η υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναβαθμιστούν για να παίξουν κεντρικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει, όπως παραδέχεται και η ΡΑΕ, από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ενέργειας».
-θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο
-θα δοθούν 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά
-φυσικό αέριο: θα πετύχουμε σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, που είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη, τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ανακοίνωσε ότι «ανασυγκροτείται η ΔΕΠΑ, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει σε όλη τη χώρα το φυσικό αέριο. Εγκαταλείπεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ».
-ΔΕΣΦΑ: η ιδιωτικοποίηση στην αζέρικη SOCAR έχει προχωρήσει αρκετά. Θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
-ΕΛΠΕ: θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα για την ανασυγκρότησή τους για να μειωθούν οι τιμές
-υδρογονάνθρακες: αναβάθμιση της προσπάθειας για εντοπισμό και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. ιδρύεται δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

collage 2015


-νέα διεθνή πολιτική ενεργειακών σχέσεων: «η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων κρατών ή ομάδας κρατών», ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης δηλώνοντας ότι «θα αναπτύξουμε πολυεπίπεδη στρατηγική με όλες τις χώρες».
-στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα
-στήριξη στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει και μαζί τους και οι χιλιάδες παραγωγοί.
-μεταλλεία χρυσού: «είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε τις θέσεις μας. Παράλληλα όμως θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία».
-Ελληνικό: επανεξέταση της «σκανδαλώδους αγοράς» του Ελληνικού «με στόχο την ακύρωσή της».

Αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «βλέπω αρκετούς δύσπιστους οπαδούς του μνημονίου που ανησυχούν μήπως εφαρμόσουμε μέρος του μνημονίου. Να τους διαβεβαιώσουμε. Κύριοι, μην ανησυχείτε. Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Θα εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα».

«Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται», είπε και προειδοποίησε πως αν οι εταίροι επιχειρήσουν να μας στείλουν τελεσίγραφα, θα στείλουν λάθος μήνυμα σε λάθος λαό και σε λάθος κυβέρνηση, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι, έπαψε να είναι, προτεκτοράτο, όπως ήταν τα μνημονιακά χρόνια». Εκτίμησε ακόμη πως «αν η ευρωζώνη και η Ε.Ε. αν συνεχίσουν τις σημερινές άγριες επιλογές λεηλασίας θα έχουν ίσως το τέλος που είχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».-

Σχετικές ειδήσεις