ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρελάνς Κομισιόν με αυριανή πρόταση εξάμηνης παράτασης του προγράμματος

Ρελάνς Κομισιόν με αυριανή πρόταση εξάμηνης παράτασης του προγράμματος

Σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα θα καταθέσει στο αυριανό Eurogroup η Κομισιόν, όπως μετέδωσε το μεσιμέρι της Τρίτης το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτής της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας, η Κομισιόν θα προτείνει και την αναδιοργάνωση της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deustche Boerse, η Επιτροπή θα προτείνει μειωμένο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, ενώ στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Πάντως, λίγο νωρίτερα και λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως είναι χαμηλές οι προσδοκίες για οριστική συμφωνία με την Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Δεν επεκτάθηκε, όμως ,στην επόμενη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει σε τακτική συνεδρίαση το Eurogroup,

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται η ΕΕ είναι -όπως τονίζει - «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

«Βεβαίως διεξάγονται πολύ έντονες επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και άλλων παιχτών που εμπλέκονται από την ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής όμως, δεν ήταν όλα τα σημεία αυτών των επαφών πολύ αποδοτικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα σε εξέλιξη και πως τελίκές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στο τακτικό Eurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.