ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάρτυ στο Χρηματιστήριο, λόγω πολιτικής

Πάρτυ στο Χρηματιστήριο, λόγω πολιτικής

Με μεγάλα κέρδη 8% έκλεισε η σημερινή (Τρίτη, 10/2/15) συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον απόηχο των θετικών εξελίξεων που αναμένεται να οδηγήσουν σε συμφωνία την Ελλάδα με τους δανειστές της, πιθανότατα στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 826,31 μονάδες, ενισχυμένος κατά 61,09 μονάδες ή ποσοστό 7,98% και με τζίρο που έφτασε τα 138,56 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι η ελληνική χρηματαγορά εξακολουθεί και μετά τις εκλογές να συμπεριφέρεται στους ρυθμούς που δίνει η πολιτική συγκυρία, η οποία μάλιστα αλλάζει μέρα με τη μέρα. Οι πολιτικές σκοπιμότητες προφανώς εξυπηρετούνται, αλλά η οικονομική αποτύπωσή τους στη "ζαλιστική" πορεία του Γενικού Δείκτη, δεν κάνει καλό στην ελληνική χρηματαγορά.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης απογειώθηκε μετά την είδηση ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Λίγο μετά το κλείσιμο, υπήρξε η δήλωση Σόιμπλε ότι η είδηση είναι λάθος- κατά τη γνώμη του! Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε εάν το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ανοικτό την ώρα των δηλώσεων Σόιμπλε;

Όσοι σοβαροί επενδυτές έχουν απομείνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αναμένουν με ανυπομονησία τη μέρα που η πορεία του Γενικού Δείκτη και των επιμέρους Δεικτών θα αποτυπώνουν τις προοπτικές των εταιρειών, κι όχι τις φήμες με τις οποίες σκιαμαχούν τα διάφορα πολιτικά κέντρα, εντός κι εκτός Ελλάδας.