ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέουν τα έσοδα του αυστραλιανού δημοσίου, φόβοι για το έλλειμμα

Καταρρέουν τα έσοδα του αυστραλιανού δημοσίου, φόβοι για το έλλειμμα

Τα έσοδα του αυστραλιανού δημοσίου καταρρέουν και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να ανέλθει στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια.Αυτό φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας The Age, ο υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι στην κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερου κόμματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χόκι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης πως σε λίγα χρόνια ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός, «αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ», καθώς τα έσοδα καταρρέουν και το έλλειμμα από τα 46 δις θα εκτιναχθεί στα 56 δισεκατομμύρια μέσα σε λίγους μήνες.

Αυτό οφείλεται, σε ένα μεγάλο βαθμό και στην πτώση των τιμών των μεταλλευτικών προϊόντων που εξάγει η Αυστραλία.

Ο κ. Χόκι κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους (λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν καθίζηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης) και να στηρίξουν τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση.

«Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε» είπε ο κ. Χόκι.
Μαζί του συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κοστέλο, ο οποίος δήλωσε πως αν η κυβέρνηση «τρομάξει» από τις κακές δημοσκοπήσεις και υποχωρήσει από την προσπάθεια συγκράτησης των ελλειμμάτων, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει οξύτατα οικονομικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Η προειδοποίησή του κ. Κοστέλο έγινε καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές φοβούνται πως η παράταξη θα υποστεί καταστροφική ήττα στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2016 και θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των σκληρών περικοπών.

Ο πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ, που «επέζησε πολιτικά» την Δευτέρα σε ψηφοφορία εσωτερικής κομματικής αμφισβήτησής του, τούς καθησύχασε λέγοντας ότι ο επόμενος προϋπολογισμός «θα είναι πιο ήπιος».

Σχετικές ειδήσεις