ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και το χρηματιστήριο καταργεί το μνημόνιο

Και το χρηματιστήριο καταργεί το μνημόνιο

Ράλι ανακούφισης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που έκλεισε με μεγάλη άνοδο +6,73% και ξεπέρασε τις 845 μονάδες (846,48, ενισχυμένος κατά 53,39 μονάδες βάσης) προεξοφλώντας τη συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της.

Για άλλη μια συνεδρίαση πρωταγωνιστής ήταν οι τράπεζες, καθώς ο σχετικός δείκτης έκλεισε με την εκκωφαντική άνοδο του 14,10%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μόνη διέξοδο ρευστότητας τον ELA (που πριν λίγο αυξήθηκε το περιθώρτιο ρευστότητας κατά 5,6 δισεκ. ευρώ), καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε προ ημερών να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τη λήξη της εκκρεμότητας. Με οικονομικούς όρους, κανονικά θα έπρεπε το 14% να ήταν πτώση. Κι όμως, ήταν άνοδος, γιατί όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, διανύουμε μια περίοδο που η οικονομία -και φυσικά η χρηματαγορά- παρακολουθεί τις εξελίξεις της πολιτικής και αντιδρά σε αυτές.

Ασφαλώς ένα μέρος της ανόδου οφείλεται και στη θετική έκβαση του άλλου «αγκαθιού» που είχε να αντιμετωπίσει η σύνοδος Κορυφής, δηλαδή το πρόβλημα της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική χρηματαγορά, προεξοφλώντας τη συμφωνία στο Eurogroup, δείχνει ότι αφήνει πίσω της την εποχή του μνημονίου.

Σχετικές ειδήσεις