ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαφαζάνης: Ποια αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε για να στηρίξει τον αγωγό ΤΑΡ

Λαφαζάνης: Ποια αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε για να στηρίξει τον αγωγό ΤΑΡ

Tο αίτημα να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, έθεσε ο υπουργός Ενέργειας Π.Λαφαζάνης τη συνάντηση επίσης που είχε στο Αζερμπαιτζάν με τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Natiq Aliyev και τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία, κ. Gordon Birrell.

Μάλιστα ο κ. Gordon Birrell, δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Τονίζεται ότι τέλη διέλευσης ή οποιαδήποτε άλλα αντισταθμιστικά δεν περιλαμβάνονται στην υπάρχουσα συμφωνία της προηγούμενη κυβέρνησης.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για μια ευρύτατη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφετηρία τον TAP. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ιδιαίτερα σε όλους τους συνομιλητές του την ανάγκη για αντισταθμιστικά οφέλη πράγμα που θα ήταν δίκαιο για τη χώρα μας και ωφέλιμο για τον αγωγό και για όλες τις πλευρές. Το ζήτημα αυτό έθεσε επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP κ. Ian Bradshaw. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς το άκουσαν προσεκτικά όλοι οι συνομιλητές του.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε συνάντηση με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία, κ. Gordon Birrell, η οποία ΒΡ είναι βασικός προμηθευτής του αγωγού από το κοίτασμα ShahDeniz και βασικός μέτοχος στον ΤΑΝΑΡ και στον ΤΑΡ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε και στον κ.Gordon Birrell το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ. Ο κ. Gordon Birrell, δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Υπουργός έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε αμοιβαία η διαπίστωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξή τους, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν στις 12 Φεβρουαρίου και συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Σπύρο Παλαιογιάννη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού κ. Δημήτριο Τσούνγκα και τον Διπλωματικό του Σύμβουλο κ. Βασίλη Ξηρό.

Ο κ. Υπουργός απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο της ολομέλειας του Συμβουλίου, αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα της περιοχής, τον Νότιο Διάδρομο και ειδικότερα στον ΤΑΡ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε στην ομιλία του την πλήρη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στον ΤΑΡ και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Λαφαζάνης είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και άλλους υψηλούς αξιωματούχους.

Είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Maros Sefcovic με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής της Νοτιοναταλικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του TAP καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ κ. AmosHochstein με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συναντήθηκε επίσης με την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Temenuzhka Petkova, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) και τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις