ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας για βοήθεια στην Ουκρανία

Δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας για βοήθεια στην Ουκρανία

Να εκταμιεύσει ένα σημαντικό ποσό, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2 δισ. δολάρια, προκειμένου να συμβάλει στο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 40 δισ. δολαρίων, δεσμεύτηκε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να καταβάλει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015, προκειμένου να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό ενώπιον των υπαρχουσών οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού θεσμού, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Τράπεζα, που αναμένεται να εγκρίνει ανά περίπτωση τις όποιες μέλλουσες εκταμιεύσεις προς το Κίεβο, δε διευκρίνισε λεπτομερώς εάν η βοήθειά της θα χορηγηθεί υπό τη μορφή μιας απευθείας χρηματοπιστωτικής στήριξης ή της χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων και υποδομών.

Η βοήθεια θα προέλθει από ένα «μείγμα οικονομικών εργαλείων» και θα επικεντρωθεί στους φτωχούς πολίτες και τις «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που το Κίεβο πρέπει να εφαρμόσει στους τομείς της ενέργειας και της μάχης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνει η Τράπεζα στο δελτίο Τύπου.

Αυτά τα 2 δισεκ. δολάρια αναμένεται να συμπεριληφθούν στο γενικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εμφανίστηκε διατεθειμένο να συμμετάσχει με το ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 4 ετών.

Το υπόλοιπο της βοήθειας θα προέλθει από διμερή δάνεια και μία απόσβεση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών της Ουκρανίας, που τελεί αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις