ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά με υποσχέσεις η Ευρώπη

Ανοδικά με υποσχέσεις η Ευρώπη

Τα παιχνίδια του σκληρού πόκερ για την Ουκρανία και για την Ελλάδα δείχνουν να αποδίδουν με τους επενδυτές να επικροτούν τις συμφωνίες υποβιβάζοντας τις πιθανότητες ρίσκου

Με άνοδο άρχισαν σήμερα οι συναλλαγέςσ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 10.952,39 μονάδες.
Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στις 6.862,52 μονάδες.
Ανοδος καταγράφηκε κατά το άνοιγμα και στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 4.748,04 μονάδες.

Οι αναλυτές ανέμεναν οι ευρωπαϊκές αγορές να διατηρήσουν τα κέρδη, με πρόβλεψη για τον βρετανικό FTSE 100 ναα ανοίξει 0,2 τοις εκατό υψηλότερα, το γερμανικό DAX μέχρι 1,0 τοις εκατό, και τον CAC 40 της Γαλλίας μέχρι 0,5 τοις εκατό.

«Οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα τώρα που οι σημαντικές πηγές ανησυχίες έχουν απομακρυνθεί", δήλωσε ο Hirokazu Kabeya, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Daiwa Securities.
Η βασική κινητήρια δύναμη της υποχώρησης του άγχους ήταν η είδηση για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προσφέροντας ανακούφιση στους επενδυτές απέναντι στις κυρώσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα για την Ουκρανία που είχε επιβαρύνει τις παγκόσμιες προοπτικές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Ρωσία .

Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδα και πιστωτών της για την πρόγραμμα διάσωσης χαλάρωσαν κάπως μετά την Πέμπτη που συμφωνηθηκε τεχνική συνεργασία.
Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία, οι ελληνικέ μετοχές αυξήθηκαν απότομα, με κύριο δείκτη της χώρας άλμα 6,7 τοις εκατό.

Στη θετική διάθεση, των επενδυτών προστέθηκε η σουηδική κεντρική τράπεζα εξέπληξε τους επενδυτές με την έναρξη ενός προγράμματος κινήτρων και μείωσε το βασικό της επιτόκιο κάτω από το μηδέν.

Η σουηδική κορώνα υποχώρησε έως και 2 τοις εκατό έναντι του δολαρίου για να χτυπήσει ένα εξαετές χαμηλό του 8,5512 κορώνες, πιο αδύναμο από τον Απρίλιο του 2009 προτού ανακάμψει κάπως στο 8,4350 έναντι του δολαρίου.
Καθώς η Σουηδία προσχώρησε έναν αυξανόμενο αριθμό των χωρών που έχουν χαλαρώσει την πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης, ορισμένοι αναλυτές αρχίζουν να καταμετρούν τα πλεονεκτήματα της Federal Reserve των ΗΠΑ

Σχετικές ειδήσεις