ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισλανδία: ποινές φυλάκισης σε τραπεζίτες

Ισλανδία: ποινές φυλάκισης σε τραπεζίτες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας επικύρωσε τις ποινές χειραγώγησης της αγοράς για τέσσερις πρώην αξιωματούχους της τράπεζας Κaupthing.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Ηreidar Μαρ Σίγκουρντσον, ο πρώην πρόεδρος Σιγκουντούρ Άιναρσον, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Kaupthing Λουξεμβούργου Μάγκνους Γκούντμουντσον και ο Ολαφούρ Όλαφσον, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, καταδικάστηκαν την Πέμπτη 12/2/15 σε τέσσερα έως πεντέμισι χρόνια φυλακή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας. Η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε μετά την κρίση του 2008 και τα τέσσερα πρώην στελέχη ζουν στο εξωτερικό. Τη μέρα της δίκης, φυσικά δεν βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει τον ρόλο των τραπεζικών στελεχών. Ο ίδιος υποστήριξε πως η παραπάνω απόφαση είναι ένα μήνυμα σε άλλες χώρες να διεξάγουν ανάλογες έρευνες, προσθέτοντας πως κανέναν πρόσωπο δεν είναι πολύ μεγάλο για να διωχθεί ποινικά.

Σχετικές ειδήσεις