ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύστατη προσπάθεια Γιούνκερ σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση

Ύστατη προσπάθεια Γιούνκερ σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση

Το Eurogroup συνέρχεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (16/2), για να βρεθεί κοινό έδαφος με τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα, που εξελέγη με την υπόσχεση να καταργηθούν οι πολιτικές λιτότητας, λέει το Reuters.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού, δήλωσε σχετικά αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και μη παρέχοντας καμία λεπτομέρεια.

"Ο Πρόεδρος Juncker κάνει μια τελευταία προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος, υποβαθμίζοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εάν η συνάντηση δεν παράγει αποτελέσματα, υπάρχει η ανησυχία ότι η Ελλάδα θα είναι επικεφαλής πιστωτικής κρίσης που θα την αναγκάσει να βγει από το Eυρώζώνη. Η πρόοδος, ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ίσως αργότερα εντός της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη εάν μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταρρεύσει. Απλώς επανέλαβε την ίδρυτική θέση της Ευρωζώνης ότι η ένταξη είναι "μη αναστρέψιμη".

Ωστόσο, ο οικονομολόγος Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Ifo (Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών), δήλωσε στην εφημερίδα Bild, ότι ένα grexit "θα ήταν καλύτερο για τον ελληνικό λαό», αν και η Ελλάδα αναμένεται να μείνει.

Σχετικές ειδήσεις