ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο όπλο των δανειστών στη διαπραγμάτευση

Το μεγάλο όπλο των δανειστών στη διαπραγμάτευση

Εάν το σημερινό Eurogroup (16/2/15) δεν καταλήξει σε συμφωνία, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσιογραφικές πηγές, τότε είναι πιθανό να προσδιοριστεί νέο, έκτακτο Eurogroup, πιθανώς την Παρασκευή 20/2.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ωστόσο, σε αυτό το μπράντεφερ, οι δανειστές έχουν ένα όπλο που μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο καναβάτσο. Πρόκειται για την απόφαση που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη, 18/2, για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, όσο η Ελλάδα δεν δέχεται να είναι σε πρόγραμμα, στερώντας έτσι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα απο τον ένα -εκ των συνολικά δυο- μηχανισμών ρευστότητας. Ο άλλος είναι ο ELA.

Αν, όμως, την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι και το υπόλοιπο ΔΣ της ΕΚΤ δεν δεχτεί να παραταθεί η δυνατότητα προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον ELA, τότε κλείνει και η δεύτερη κάνουμα ρευστότητας και το τραπεζικό μας σύστημα περιέρχεται σε κατάσταση ασφυξίας.

Αυτό σημαίνει καταστροφή; Όχι απαραίτητα. Εάν την Παρασκευή υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup, τότε το διήμερο που η Ελλάδα μένει στο κενό, πρακτικά δεν θα σημάνουν τίποτα. Όμως, η πιθανή άρνηση πρόσβασης στον ELA στερεί πολύτιμο χρόνο από την κυβέρνηση και ουσιαστικά την υποχρεώνει να επιδιωξει τη συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Άλλωστε, η Φινλανδία, μια από τις χώρες που απαιτείται να εγκρίνουν την όποια νέα συμφωνία από το Κοινοβούλιο της, την Παρασκευή διαλύει τη Βουλή για να προκηρύξει εκλογές, οπότε -όπως λένε οι Φινλανδοί- μετά την Παρασκευή θα είναι πρακτικά αδύνατο να επικυρωθεί ακόμα και μια πλήρης συμφωνία Ελλάδος- δανειστών. Η Αθήνα απορρίπτει αυτό το επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Τετάρτης από την ΕΚΤ, θα δείξει πολλά ως προς τις επιδιώξεις των δανειστών μας.

Σχετικές ειδήσεις