ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αδιέξοδο στο Εurogroup ρίχνει το ευρώ στις ασιατικές αγορές

Το αδιέξοδο στο Εurogroup ρίχνει το ευρώ στις ασιατικές αγορές

Υποχώρησαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ασιατικές αγορές μετά την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στις συνομιλίες του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς δεν κατέληξαν σε συμφωνία χθες, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει «μη αποδεκτή» τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του Reuters.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο 0,1% ενώ την ίδια ώρα, το ευρώ χάνει ακόμη περισσότερο έδαφος με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,1322 δολάρια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε την Παρασκευή ως καταληκτική ημερομηνία για την αποδοχή της παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει το Ρόιτερς, το πρόγραμμα θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Χωρίς τη στήριξη των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες της χώρας θα αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα ρευστότητας, καθιστώντας πλέον πιθανό ένα σενάριο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, υποστηρίζει το Ρόιτερς.

«Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και επικρατεί απογοήτευση δεδομένου ότι είχαν γεννηθεί ελπίδες ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό» σχολιάζει μιλώντας στο Reuters ο Ντέιβιντ Ντε Γκάρις, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ.

«Η αγορά ήταν αισιόδοξη ότι θα βρισκόταν μια λύση για την Ελλάδα και αυτή η κατάληξη αποτελεί μιας μορφής έκπληξη» λέει στο Reuters, ο Κιοσούκε Σουζούκι, διευθυντής νομισματικών συναλλαγών στην Societe Generale.

Σχετικές ειδήσεις