ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκουρλέτης: Αδιαπραγμάτευτη η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Σκουρλέτης: Αδιαπραγμάτευτη η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, δηλαδή 751 ευρώ είναι «ρεαλιστική, δίκαιη, πολιτικά ορθή και αδιαπραγμάτευτη» τονίζει στη συνέντευξή του στην«Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «η βίαιη μείωση της αγοραστικής δύναμης έβλαψε τους πάντες», ενώ ξεκαθάρισε πως η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού «επιλέγεται έτσι ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί που θα ήταν σε βάρος των εργαζομένων», θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις και θα συνοδεύεται από μια σειρά ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που θα αφορούν το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως «το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στο 2%».

«Θα κινηθούμε λοιπόν σε μια λογική ανατροπής της μνημονιακής απορρύθμισης στους χώρους εργασίας» διευκρίνησε ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σκουρλέτης στην Αυγή:

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ, δεν υλοποιείται, τουλάχιστον άμεσα. Ήταν μια εξαγγελία που δεν λάμβανε υπόψη ορισμένες παραμέτρους στην αγορά εργασίας ή πηγαίνει πίσω λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους εταίρους - δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση;

Απάντηση: Η προεκλογική μας δέσμευση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα ισχύει και επιβεβαιώθηκε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ξεκαθαρίσαμε επίσης πως αυτό θα υλοποιηθεί σταδιακά. Η επιλογή της «σταδιακής» εφαρμογής επιλέγεται έτσι ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί που θα ήταν σε βάρος των εργαζομένων. Παρόλο που η κατάσταση έχει αλλάξει επί τα χείρω από τότε που μειώθηκε με βίαιο τρόπο ο κατώτατος μισθός, θεωρούμε ρεαλιστική, δίκαιη και πολιτικά ορθή και αδιαπραγμάτευτη την επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Ερώτηση: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα περιλαμβάνεται τελικά στο νομοσχέδιο για την επαναφορά του εργατικού δικαίου και των Συλλογικών Συμβάσεων ή θα συνδεθεί με τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο;

Απάντηση: Ο στόχος της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού θα αναφέρεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Παράλληλα, θα υλοποιείται μια σειρά μέτρων που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οδεύει προς ψήφιση.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποια στάδια για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και πότε υπολογίζετε ότι μπορεί να επανέλθει κανονικά, με δεδομένη και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τερματισμό του διαχωρισμού στις κατώτατες αμοιβές μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών και των υπόλοιπων...

Απάντηση: Για τον κατώτατο μισθό ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2016. Όσον αφορά την εξίσωση των αμοιβών για τους νέους κάτω των 25 ετών, πρέπει να γίνει άμεσα.

Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζουν οι «κοινωνικοί ανταγωνιστές» την επαναφορά; Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφοροποιήσεις ως προς την ετοιμότητα;

Απάντηση: Έχουμε ως υπουργείο ξεκινήσει έναν κύκλο διαβουλεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς γύρω από το επίμαχο θέμα που συζητάμε. Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι ενιαία η στάση τους. Διαπιστώσαμε πως, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, διαμορφώνεται τελικά ένα κλίμα αποδοχής της πρότασης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Έχει συνειδητοποιηθεί πως η βίαιη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων έβλαψε τους πάντες.

Ερώτηση: Θα υπάρξει κάποια διόρθωση και στις αμοιβές που αφορούν τα προγράμματα κατάρτισης ή τα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που σήμερα είναι σε απόσταση από το επίπεδο του κατώτατου μισθού;

Απάντηση: Στόχευσή μας είναι να προχωρήσουμε σε έναν νέο σχεδιασμό των συγκεκριμένων προγραμμάτων, με διόρθωση αμοιβών, ασφαλιστική κάλυψη και κυρίως στοχεύοντας η υλοποίησή τους να αφήνει στο τέλος νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων, περισσότερο ευνοούν τους φορείς που τα υλοποιούν παρά τους άνεργους.

Ερώτηση: Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσετε για τα εργασιακά; Θα επανέλθει το εργατικό δίκαιο όπως ήταν πριν από το Μνημόνιο και θα ακυρωθούν διατάξεις, όπως π.χ. η αύξηση του ορίου στις απολύσεις με ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσης;

Απάντηση: Μέσα από το νομοσχέδιο που ήδη επεξεργαζόμαστε, επιδιώκουμε την αποκατάσταση του κύρους και της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στο 2%, ενώ ο χρόνος της μετενέργειας θα επανέλθει στους 6 μήνες. Θα αποκαταστήσουμε τον ρόλο του ΟΜΕΔ και θα επαναφέρουμε την αρχή της επεκτασιμότητας των συμβάσεων. Ό,τι ισχύει σήμερα στις εργασιακές σχέσεις είναι αποτέλεσμα των πιο ακραίων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θα κινηθούμε λοιπόν σε μια λογική ανατροπής της μνημονιακής απορρύθμισης στους χώρους εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις