ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόρτα» στα τεχνικά κλιμάκια...

«Πόρτα» στα τεχνικά κλιμάκια...

Αγώνας δρόμου για 7 δισ. - Με κοστολογημένες προτάσεις στο Eurogroup o Γ. Βαρουφάκης.

Τα σενάρια έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα διαψεύδουν κατηγορηματικά κυβερνητικές πηγές, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την αισιοδοξία τους για κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών, δηλαδή των 7,1 δις ευρώ που αφορούν στις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη του οικονομικού, ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με ποσοτικοποιημένες παρεμβάσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "η συμφωνία είναι ένα υποσύνολο του προγράμματος μας".

Στην ίδια σύσκεψη, εξετάσθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως λ.χ. άντλησης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω repos, ενώ παραμένουν τα αιτήματα προς την ΕΚΤ για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις λύσεις που διαθέτει η κυβέρνηση είναι και οι εξής:

1. Να εισπράξει τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί να επιστραφούν στην Ελλάδα από τις εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προχωρήσει στην επιστροφή των κερδών αυτών προς τις εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά οι τελευταίες δεν προβλέπεται να τα καταβάλουν αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει ως την αρχή Απριλίου, με τον Γ. Βαρουφάκη να ζητά να δοθούν απευθείας τα 1,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις δόσεις προς το Ταμείο.

2. Να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έκδοση πρόσθετων έντοκων γραμματίων, πέραν του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ.

3. Στο "τραπέζι" έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες η άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. ευρώ του "Πράσινου Ταμείου" που είναι δεσμευμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, άλλο ένα ποσό 2 δισ. ευρώ από διαθέσιμα των ταμείων πλέον 1 δισ. ευρώ από το "κοινό ταμείο" στην ΤτΕ όπου δεσμεύονται διαθέσιμα των δημοσίων φορέων υπό μορφήν κρατικών αξιογράφων.

Σημειώνεται ότι σήμερα αφενός διενεργείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το ποσό των 875 εκατ. ευρώ και αφετέρου η χώρα καλείται να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις