ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κρίσιμη στιγμή των πληρωμών

WSJ: Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κρίσιμη στιγμή των πληρωμών

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ρευστότητά της κατά τις επόμενες εβδομάδες έχοντας περιορισμένες ελπίδες για οικονομική βοήθεια, σύντομα, από την υπόλοιπη ευρωζώνη, απειλούμενη από σοβαρό πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία της, γράφει η WSJ σε άρθρο της

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πιθανότητα να λάβει βοήθεια από την Ευρωζώνη σύντομα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την παράταση του προγράμματος διάσωσής της, την περασμένη εβδομάδα και για να ξεκλειδώσει τα χρήματα, θα πρέπει να συμφωνήσει σε αναθεωρημένο πρόγραμμα των μέτρων λιτότητας με τους πιστωτές της, και να περάσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις σε νόμο, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες γεμάτους διαπραγματεύσεις, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Θα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ 1.500.000.000 ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) μόνο το Μάρτιο, με την πρώτη δόση των περίπου 300 εκατ. ευρώ να αναμένονται την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει παγιδευτεί ανάμεσα στη μείωση των φορολογικών εσόδων και των απαιτήσεων να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ.

Αυτό αφήνει στη νέα κυβέρνηση τη ζοφερή επιλογή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, της επιδρομής στα υπάρχοντα κρατικά αποθέματα μετρητών και περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμής προς τους πιστωτές, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε κατ ' επανάληψη από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Το δημοσίευμα συνεχίζει παραθέτοντας τις τοποθετήσεις, δηλώσεις, του Ελληνα ΥΠΟΙΚ και Ευρωπαίων για τη ρευστότητα και τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Αθήνας.

Σχετικές ειδήσεις