ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα Ντράγκι από τη Λευκωσία γα την ποσοτική χαλάρωση

Σήμα Ντράγκι από τη Λευκωσία γα την ποσοτική χαλάρωση

Στη Λευκωσία, όπου θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στρέφονται οι προβολείς του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι το πρόγραμμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκιι, για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρία της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα. Το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών «δεν αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση των κυπριακών ομολόγων, διότι το πρόγραμμα αφορά κυρίως χώρες, που εισέρχονται σε περίοδο κρίσης, ενώ για την Κύπρο αναμένεται να λειτουργήσει επικουρικά».

Στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το πάγωμα από το περασμένο Σεπτέμβριο του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, λόγω της δυσκολίας της κυπριακής κυβέρνησης να προωθήσει το προαπαιτούμενο για συνέχιση της επίσημης χρηματοδότησης, που είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Χωρίς τον νόμο για τις εκποιήσεις είναι αβέβαιο αν η Τράπεζα Κύπρου, που έχει έκτακτη ρευστότητα 7,4 δισ.ευρώ την τελευταία διετία, μπορεί να ανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και του συστήματος φθάνουν το 50%.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει στον Μάριο Ντράγκι την προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, χρειάζεται θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόϊκα και η τελευταία ήταν την άνοιξη του 2014.

Στις πέντε σήμερα το απόγευμα διοργανώνεται παγκύπριο συλλαλητήριο κατά της πολιτικής λιτότητας. Στο συλλαλητήριο θα παραστούν στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΛΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν θα παραστούν στο αποψινό δείπνο του προέδρου Αναστασιάδη προς τιμή του Μάριο Ντράγκι και των άλλων τραπεζιτών.