ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις - Οι τακτικές δεν αλλάζουν την ουσία

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις - Οι τακτικές δεν αλλάζουν την ουσία

Πιέσεις της τελευταίας στιγμής, ειρωνικές συνεντεύξεις, προειδοποιήσεις και «κούνημα του δακτύλου». Όλα αυτά επιστράτευσαν οι δανειστές μας, για να μας πιέσουν περαιτέρω, μετά το Eurogroup της Δευτέρας (09/03/2015) και όλη τη χθεσινή μέρα.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΕΙΡΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ»

Οι τακτικές -δικές μας και των πιστωτών- είναι κατανοητές, μερικές φορές είναι κι επιβεβλημένες. Αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν αλλάζουν την ουσία: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνοκρατών ξεκινούν, γιατί τόσο η Αθήνα, όσο κι οι Βρυξέλλες (όπου συνυπάρχουν ως πιστωτές μας η Φρανκφούρτη κι η Ουάσιγκτον) γνωρίζουν καλά ότι άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει κι ότι το πιο σώφρον είναι να ξεκινήσουν αμέσως οι συσκέψεις των τεχνοκρατών και να καταρτιστεί το συντομότερο ένας «οδικός χάρτης» ενεργειών κι υποχρεώσεων έως τα τέλη Ιουνίου. Αυτό ήταν άλλωστε το σημείο σύμπτωσης στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Μετά, θα περάσουμε σε μια σχέση με τους πιστωτές μας, βασισμένη στη λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων που θα έχει υποβάλει η κυβέρνηση και εκείνοι θα έχουν συμφωνήσει -αφού προηγηθούν οι απαραίτητες νέες διαπραγματεύσεις- ώστε να λήξει η ελληνική εκκρεμότητα.

Αυτό είναι το συμφέρον όλων, κι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Συνεπώς οι χθεσινές πιέσεις και δηλώσεις είτε του Ντάισελμπλουμ, είτε του Σόιμπλε, είτε οποιουδήποτε άλλου, μπορεί να εξυπηρετούν επιδιώξεις, συμφέροντα ή δημιουργία εντυπώσεων, αλλά δεν θίγουν σε τίποτα τη συμφωνία της 9/3/15 για έναρξη των διαπραγματεύσεων απο τα τεχνικά κλιμάκια. Δεν θίγουν δηλαδή σε τίποτα το κοινό συμφέρον, πολύ περισσότερο που όλες οι πλευρές το αναγνωρίζουν ως τέτοιο.-

Σχετικές ειδήσεις