ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση ξέρει πώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση ξέρει πώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Το ευρώ δεν κινδυνεύει από την αριστερά, αλλά από τις ίδιες τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητες και στάθηκε στην παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους ως αναγκαίας για τη δημιουργία συνθηκών με στόχο τη μεσομακροπρόθεσμη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι διακρίνει συμφωνία στα ζητήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, συμφωνία στον στόχο -αλλά μεγάλη συζήτηση στα μέσα επίτευξης- αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και διαφωνία σε τομείς όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας στα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό τρόπο τα μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας», είπε επίσης.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωζώνη «δεν είναι ένα success story», μιλώντας για υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτώχιας, παγίδα χρέους και στασιμότητα.

Όπως είπε, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό να εκπέμψει η Ευρώπη το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί πάνω στη βάση των κοινωνικών αιτημάτων που αναδεικνύονται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στην περίπτωση που ναυαγήσει η συνεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τους εταίρους της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις