ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατούλης: Αλλαγές στον υπολογισμό του εφάπαξ για να αποφευχθούν μειώσεις

Στρατούλης: Αλλαγές στον υπολογισμό του εφάπαξ για να αποφευχθούν μειώσεις

Την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο ισχύων μαθηματικός τύπος στον υπολογισμό του εφάπαξ, ώστε να μην προκύπτουν μειώσεις, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι ο μαθηματικός τύπος που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργούσε δυο προβλήματα: πρώτον ότι εφόσον εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε δραματικές μειώσεις εφάπαξ παροχών. «Υπήρχαν περιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που από 30.000 ευρώ θα μειωνόταν σε 3.500 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά. Δεύτερον ότι «προέβλεπε δείκτη βιωσιμότητας τον οποίο δεν μπορούσε να προσδιορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Έτσι, η κυβέρνηση «πάγωσε» για ένα μήνα την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, συγκρότησε ομάδα έργου με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ο ισχύων τύπος.

Με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. κανείς απ’ όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτείται δεν θα αποχωρεί με λιγότερα χρήματα απ’ όσα εισέφερε συν ένα μικρό επιτόκιο. Ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης ρώτησε αν θα υπάρξει «τρύπα» 320 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τόσο ο Δ. Στρατούλης, όσο και ο νέος Πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Γ. Φραγκισκάτος απάντησαν ότι το ΤΠΔΥ μέχρι τέλος 2015 δεν θα χρειαστεί ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών,.

Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις

Το αργότερο αύριο (Τρίτη 17 Μαρτίου) θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις