ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή από την Εφορία!

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή από την Εφορία!

Σε δύο μέρες ο υπολογιστής σας θα σας «ειδοποιήσει» για τις οφειλές σας στο Δημόσιο.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων από την Πέμπτη θα ενημερώνει αρχικά με email οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα σταλούν πάνω από ένα εκατ. ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια με προγραμματισμό για 100.000 ειδοποιητήρια ανά μέρα, ώστε οι οφειλέτες να μπουν μέχρι τις 27 Μαρτίου στη ρύθμιση – εξπρές για ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.

Αναλυτικότερα, ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε 1 εκατομμύριο οφειλέτες θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμεία Δημοσίων Εσόδων καλώντας τους να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξοφληση των χρεών τους, που θα ισχύσει έως της 27 Μαρτίου.
Στα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν σταδιακά, ανά 100.000 οφειλέτες, θα περιγράφονται τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης, ενώ θα υπενθυμίζονται παράλληλα και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών στα οποία μπορεί να προχωρήσει η εφορία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι οφειλέτες θα εκμεταλλευτούν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία προβλέπεται να ψηφισθεί στη Βουλή αύριο.

Από την Πέμπτη, πάντως, όλοι όσοι θέλουν να ενταχθούν σ' αυτήν θα μπορούν να το κάνουν. Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να εξοφλήσει ολόκληρο ή μέρος του αρχικού κεφαλαίου του χρέους του και να εξασφαλίσει ανάλογη (κατά το ίδιο ποσοστό) διαγραφή των προσαυξήσεων. Αυτό μπορεί να ισχύει οχι μόνο για το σύνολο των οφειλών του, αλλά και για μία και μοναδική οφειλή.

Τι προβλέπει η ρύθμιση εξπρές
Αν ο οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ μέρος ή το σύνολο του χρέους του οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα θα διαγράφονται κατά ποσοστό ή στο σύνολο.