ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαφαζάνης: Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα

Λαφαζάνης: Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα

Βαρύ κατηγορώ κατά της ΡΑΕ εξαπέλυσε, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη διαχείριση στο ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου), μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΡΑΕ είναι μεν μια ανεξάρτητη αρχή, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη.

Το θέμα επανήλθε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να διευκρινίσει αν επιμένει ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο θέμα, στην περίπτωση που η ΡΑΕ δεν πάρει πίσω μόνη της την απόφαση των αυξήσεων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα επικαλούμενος δήλωση του εκπροσώπου του αρμόδιου για την ενέργεια Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έγινε στην Επιτροπή:

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε από τον εκπρόσωπο του αρμοδίου Επιτρόπου για την ενέργεια, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη για τη ΡΑΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε ότι η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα έχετε την ίδια άποψη, ότι θα παρέμβετε.

Λ. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: Δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα...

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αφήστε τον κυρία πρόεδρε να εκτεθεί ότι είναι υπέρ των αυξήσεων.

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν θέλουμε να πέσει η Κυβέρνηση, αλλά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θέλω να μας πείτε αν όσα ανακοινώσατε ισχύουν και αν άμεσα θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος ή αν ισχύει αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου. Ότι δηλαδή η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορείτε να παρέμβετε.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή. Η ΡΑΕ κλείνει το μάτι προς ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο υπουργός είπε πως «οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες να χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική σε αυτή τη χώρα και δεν είναι δυνατό οι ανεξάρτητες αρχές να υποκαθιστούν τις κυβερνήσεις σε κεντρικές πολιτικές οι οποίες είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση να διαμορφώνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, δηλαδή τις τιμές της ενέργειας που είναι ο πυρήνας, η καρδιά της οικονομίας και της προσπάθειας μας να βγούμε από την κρίση και να έχουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική».

«Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή και δεν είναι δυνατό να υποκαθιστά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα τη λαϊκή εντολή που έχει δοθεί στην κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να κρύβονται ορισμένοι πίσω από τις ανεξάρτητες αρχές και στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από τη ΡΑΕ για να φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να λένε "δεν το κάναμε εμείς. Το κάνανε οι ανεξάρτητες αρχές"».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι ντροπή να παίρνονται αποφάσεις από τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου για αυξήσεις τιμολογίων και να κρατούνται στο συρτάρι επί 2,5 μήνες για να περάσει η προεκλογική περίοδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες εξαπάτησης του Έλληνα πολίτη.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων