ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: 10 δισ. ευρώ κάτω από τα στρώματα των Ελλήνων

Bloomberg: 10 δισ. ευρώ κάτω από τα στρώματα των Ελλήνων

«Δεν αποτελεί μυστικό πως οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν εκροές καταθέσεων τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα είναι πού μεταφέρουν οι Έλληνες τις καταθέσεις τους. Κάνουν μεταφορά μετρητών σε άλλες τράπεζες ή τα καταχωνιάζουν κάτω από τα στρώματά τους – και πίσω από τα πλακάκια του μπάνιου» διερωτάται σε σχετικό άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Με μία πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας φαίνεται να καταδεικνύουν την εκδοχή της μεταφοράς χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς, παρά εκείνη των μετρητών κάτω από το στρώμα, καθώς ο δείκτης των «τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία» δεν καταγράφει κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες, γράφει το άρθρο του Bloomberg που προσθέτει πως αυτό, ωστόσο, δεν αποτυπώνει πλήρως την αλήθεια.

Bloomberg

«Τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούν δείχνουν το ποσό ρευστού που η Ελλάδα έχει κατανείμει με βάση το μερίδιο που της αναλογεί στη συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στη ζώνη του ευρώ. Κάθε επιπλέον ανάγκη για ρευστό της ελληνικής οικονομίας προσμετράται στην κατηγορία ''καθαρές υποχρεώσεις που συνδέονται με την κατανομή των τραπεζογραμματίων του ευρώ σε όλο το Eurosystem''»

Το άρθρο βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει συμπεραίνει πως, τους τελευταίους τρεις μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, υπάρχει μία αύξηση της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρευστό στην Ελλάδα. «Αυτά είναι πολλά στρώματα», καταλήγει σαρκαστικά.

Σχετικές ειδήσεις