ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι παίζει με τη φωτιά

Ο Ντράγκι παίζει με τη φωτιά

Στην αδιάλλακτη στάση για το ελληνικό ζήτημα επιμένει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να θέσει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς στις ελληνικές τράπεζες, σε ό,τι αφορά το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ήδη από καιρό έχει γίνει γνωστό πως η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη προειδοποίησή της προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, προφανώς ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού σηματοδοτεί διακοπή μιας πολύ σημαντικής πηγής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες των Financial Times, το Διοικητικό Συμβούλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ εξέτασε το ενδεχόμενο να θωρακίσει νομικά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της περί βέτο στην αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα πριν το όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων γραμματίων», σημειώνουν οι Financial Times.

Σχετικές ειδήσεις