ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.Αναμένεται ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας.

Η συνεδρίαση αφορούσε στην επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τα χρήματα που η Αθήνα είχε "γυρίσει" στον EFSF, (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Σημειώνεται ότι - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών- το ελληνικό αίτημα αντιμετωπίστηκε θετικά κατά τη συζήτηση, ωστόσο θα παραπεμφθεί στον EFSF, ώστε να εξεταστούν τεχνικά ζητήματα. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg, κάνει λόγο για εμπλοκή κατά την τηλεδιάσκεψη.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Κανένας λόγος για την αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ

Κανένας λόγος δεν διαφαίνεται για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για αποδέσμευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Τζάγκερ, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι ως εγγύηση κατά την διάρκεια των «τεστ αντοχής» των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική επιστολή έχει ήδη διαβιβάσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σχετικά αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, έστειλε κατεπείγουσα επιστολή ώστε να συζητηθεί το αίτημα της Αθήνας για επιστροφή στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για πρόοδο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις