ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Ντράγκι: Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Τους λόγους για τους οποίους δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ιταλικό κοινοβούλιο.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν αγοράζει ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, εάν η αξιολόγηση αυτού του προγράμματος δεν ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζεται, στην Ελλάδα η αξιολόγηση έχει αναβληθεί», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Οι άλλοι λόγοι είναι ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πολύ χαμηλή και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μία χώρα που βρίσκεται πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό - για να αποφευχθεί να φτάσει στο σημείο όπου γίνεται ο μεγαλύτερος πιστωτής μίας χώρας», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδίδει.

«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη. Επιμένω να λέω "κυκλική", διότι η ανάκαμψη αυτή δεν είναι διαρθρωτική», δήλωσε, αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως η ανεργία.

Μεταξύ, άλλων ο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες – μέλη της νομισματικής ένωσης να πιέσουν τις οικονομίες τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι καθεμία κυβέρνηση χωριστά ήταν υπεύθυνη για μεταρρυθμίσεις σήμανε ότι στο σύνολό της η ευρωζώνη παρέμεινε εύθραυστη.

Είπε ακόμη, ότι χρειάζεται μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο της ευρωζώνης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα επιτευχθεί ο στόχος ύψους 60 δισ. ευρώ και πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ρoή Ειδήσεων