ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανό Βrussels Group το Σαββατοκύριακο

Πιθανό Βrussels Group το Σαββατοκύριακο

Το Brussels Group ενδέχεται να συσκεφθεί, το Σαββατοκύριακο, στις Βρυξέλλες, καθώς το κλίμα που δείχνει να χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο τις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές φαίνεται βελτιωμένο.

Στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων θα εξεταστεί, αφενός το κόστος των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων κι αφετέρου το εκτιμώμενο για το 2015 ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (2015). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει μεταξύ 0,8% του ΑΕΠ και 1,1% του ΑΕΠ, αλλά με την προϋπόθεση πως θα μείνει «αδιατάρακτος» ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα προωθηθούν «δαπανηρές» αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι, με γνώμονα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το «επιβαλλόμενο» ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος παύει να παραπέμπει στα εξωπραγματικά 3% (για το 2015) και 4,5% (2016) και συνδέεται με την πορεία της ανάπτυξης και τις αντοχές της οικονομίας.

Στη σύσκεψη του Brussels Group θα συμμετάσχουν οι, Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων και Νίκος Θεοχαράκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Τους δανειστές θα εκπροσωπήσουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

Σχετικές ειδήσεις